Güzel, dolgun ve canlı dudaklar antik çağlardan modern zamanlara kadar güzelliğin en önemli faktörleri arasında sayıldı. Güzellik trendleri değişse de dudaklar hep bu trendler içinde önemli bir unsur olarak ele alındı. Dolgun ve canlı dudak görünümüne sahip olmak için birkaç yıl öncesine kadar çeşitli kozmetik ürünler tek kaynak olarak görülmekteydi. Fakat günümüzde dudak kontür uygulamasının yaygınlaşması ile canlı ve dolgun dudaklara sahip olmak kadınlar için çok daha rahat ve kullanışlı hale gelmiştir. Kozmetik ürün kullanımına kıyasla dudak kontür işlemi daha sürdürülebilir olarak da görülmektedir. Bu canlı ve doğal görünüme kalıcı olarak sahip olmak ise telaşlı hayatlarımızda yardımcı bir unsur olmuştur.
Dudak kontürü nedir?
Son zamanlarda sıklıkla kullanılan ve bir çeşit kalıcı dudak renklendirme yöntemi olan dudak kontürü, kontür makyaj cihazları ve bitkisel boyalar ile yapılan dudak içini renklendirme işlemidir. Dudak hattına şekil kazandıran dudak kontürü, dudaklarda çok daha dolgun bir görüntü yaratır. Tamamen kişiye özel steril iğneler yardımıyla cildin 0.3 – 0.5 milimetre altına organik kalıcı boyaların işlendiği kalıcı dudak renklendirme yöntemi, dudaklarının ince görüntüsünden memnun olmayan kişiler için harika sonuçlar sağlar.
Dudak Kontür İle Dolgun Dudaklar
Dudak kontürü yaygınlaştıkça çoğu insanın aklında tek bir soru oluştu; dudak kontür ile dudak büyütmek mümkün müdür? Şöyle ki, dudak kontür 3 farklı aşamadan oluşur. İlk adım, dudak çerçevesine dudağın iç rengine uygun olarak kontür uygulaması yapılmasıdır. Dudak kontürünün bu adımı, dudağın olduğundan daha belirgin ve dolgun görünmesini sağlamak için yapılır. Doğuştan ince yapılı dudaklara sahip kadınların son zamanlarda sıklıkla tercih ettiği bir işlemdir. Fakat bu noktada bir konuyu özellikle belirtmek gerekir; dudak çerçevesine yapılan kontür işlemi kesinlikle belirgin bir hat şeklinde olmamalıdır aksine yukarıda da belirttiğimiz gibi amaç dudağın kendi renginde bir pigment kullanarak, sadece var olan hattı doğal bir şekilde netleştirmek olmalıdır. Uzmanın bu konuda bilgi sahibi olması işlem sonucunu direkt olarak etkiler. Uzman belirgin bir dudak çerçevesi oluşturmamak için el baskısını, iğneyi tutuş açısını nasıl ayarlaması gerektiğini bilmelidir.
Kalıcı dudak renklendirme yönteminin ikinci adımı ise dudak içi renklendirmedir. Bu aşama, zamanla doğal rengini kaybeden veya dudak rengini değiştirmek isteyen kişilere uygulanır. Kontür makyaj uzmanının, kişinin beklentileri doğrultusunda ve kişinin cilt alt tonuna göre seçilen rengin uygulandığı dudaklar, çok daha canlı ve dolgun bir görünüm kazanır. Tam dudak renklendirmede ise hem dudak çerçevesi hem dudak içine kontür uygulaması yapılarak mevcut dudaklara istenilen görüntü kazandırılır. Bu anlamda bakıldığında uygulanan tüm işlemler dudağın çok daha dolgun ve belirgin olmasını sağlar.
Dudak kontürü nasıl yapılır?
Dudak kontür işleminin sonucu kalıcı olduğundan mutlaka profesyonel kişilerce yapılmalıdır. Bu noktada unutulmamalıdır ki, dudak kontür işlemi, teknik ve tecrübe gerektiren bir uygulamadır. Dolayısıyla ön çizim aşamasından işlemin bitiş aşamasına kadar her aşama incelikle düşünülmeli ve süreç titizlikle yürütülmelidir.
İlk önce dudak kontürü yapmak isteyen kişi ile uygulanacak renge karar verilir. Renk; dudağın kendi tonundan, o dönem ön plana çıkan renklere kadar birbirinden farklı tonlarda tercih edilebilir. Pigment tonuna karar verildikten sonra, yine kişinin istekleri ön planda tutularak dudak hattının şekline karar verilir. İlk aşamada genellikle dudak kaleminin uygulandığı kısım belirgin hale getirilir. Sonraki aşamada dudakların içerisi doldurulur. Dudak kontür işlemi istenilen forma bağlı olarak 2 ile 2,5 saat sürmektedir. Dudak kontür işlemi uygulandıktan 20 gün sonra, rötuş yapılması gerekmektedir. Kişinin seçtiği modele, renge ve kişinin dudağının yapısal özelliklerine bağlı olarak 3 ila 5 yıl kalıcılığı vardır.